top of page

WTF IS SCHOOLROCK FESTIVAL?

Sinds 1987 vindt ons festival plaats op de speelplaatsen van Sint-Rita campus college te Kontich. Waar vroeger nog één podium stond, is er nu plaats voor een hoofd- en zijpodium. Ook de eet- en drankgelegenheden zijn uitgebreid in de loop der jaren. We trachten bovendien het festival milieuvriendelijk te houden door onder andere herbruikbare drinkbekers te gebruiken.

Schoolrock Festival wordt georganiseerd door de enthousiaste leerlingen van de derde graad van Sint-Rita campus college in Kontich. Begeleid door enkele geëngageerde leerkrachten, vervullen zij alle taken. Dit is een jaarlijks wisselende groep, zodat elke leerling de kans krijgt zich in te zetten voor een leerrijk proces waarin verantwoordelijkheid en initiatief omgezet worden in praktische ervaring. Zo zijn er werkgroepen voor PR, Pers, Programma, Commercial Relations, Terrein, Lay-Out, Animatie en financiën.

Dit jaar is het de 35ste editie van ons spetterende festival. Maar hoe is het nu eigenlijk ontstaan? Omdat het traditionele vrij podium uit zijn voegen barstte, werd in 1987 besloten een festival op de speelplaats te organiseren. Het festival werd een jaarlijkse traditie waarbij het programma evolueerde van lokale groepjes naar bekendere artiesten. Zo ontstond een mix die tot op vandaag garant staat voor een aantrekkelijke affiche. Het vrij podium van toen is geëvolueerd naar een gevarieerd festival: een vaste waarde in het muzieklandschap.

De voorbije jaren hebben veel groepen de Schoolrockpodia onveilig gemaakt, zowel grote namen als opkomend talent. Zo bereiken wij sinds 1987 een uniek publiek van jongeren uit de regio Antwerpen-Boom-Lier-Mechelen die ondertussen jaarlijks in zo’n grote getale Schoolrock Festival bezoeken, dat we ons met trots het grootste schoolfestival van België mogen noemen. Omdat de festivalgangers scholieren en studenten zijn, houden wij de toegangsprijs bewust zo laag mogelijk.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Schoolrock Festival niet enkel een thuisbasis voor loeiharde rock. Dit is slechts één van de vele stijlen waarmee muziekliefhebbers op Schoolrock Festival jaar na jaar in de ban gehouden worden. Zo zijn ook genres als metal, ska, punkrock en house al de revue gepasseerd. Er is dus voor elk wat wils. Doorheen de jaren hebben al vele grote namen op één van de podia gestaan: Netsky, Hef, Tourist Lemc., Absynthe Minded, Arsenal, Balthazar en Selah Sue zijn slechts enkelen uit de aanzienlijke Wall Of Fame. Schoolrock Festival heeft echter ook oog voor aanstormend talent en wil ook hen de kans bieden om het beste van zich te tonen op de Schoolrockpodia. Daarom organiseert Schoolrock Festival elk jaar een dj-contest, zodat ook beginnende dj's op een van de podia het beste van zichzelf kunnen geven.

Het hele festival wordt door de leerlingen zelf georganiseerd, dit maakt het een uniek concept met een resultaat om u tegen te zeggen. Zowel de programmatie, logistiek en externe communicatie, als de sponsoring en het financiële aspect worden door leerlingen in goede banen geleid. Dit jeugdige comité zorgt jaarlijks voor een enorme hoeveelheid aan frisse en innovatieve ideeën.

Deze harde kern van de organisatie is al vanaf september met de organisatie van het festival bezig en op de grote dag, krijgt zij nog steun van tientallen enthousiaste medeleerlingen en leerkrachten. Door deze vlotte samenwerking tussen enerzijds leerlingen onderling en anderzijds leerlingen en leerkrachten, was Schoolrock Festival reeds 34 edities een echt feest. En we beloven voor dit jaar hetzelfde!

Met de troeven die Schoolrock Festival te bieden heeft, zal dit unieke festival niet onopgemerkt voorbij gaan. Ook deze 35ste editie wordt een knaller van formaat! Schoolrock Festival is dan ook niet voor niets het grootste schoolfestival van België.

Met als motto  "voor en door leerlingen"

 is Schoolrock Festival er helemaal klaar voor!

 

Jij toch ook?

bottom of page